среда, 2. септембар 2015.

Omiljeni kolač ili njam njam "cake"







Za tortu nije potreban povod da se napravi ili jeste? Eto za mene bi mogao svaki novi dan da bude i novi praznik, bar kad je u pitanju nešto slatko.. Ova torta spada u mojih top 3 omiljenih jer je lagana i može da se pravi sa bilo kojim voćem. Za ovu priliku sam koristila smrznute jagode i sveže ubrane urbane ribizle "from Norway". Donela nam baka.




Pravi naziv za ovu tortu je mramorna ali pošto sam iskombinovala piškotu od mramorne i moj fil prekrstila sam je u omiljenu zato što to i zaista jeste..
Potrebni sastojci:
piškota  
  •   125g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • na vrh noža soli
  • 100g maslaca
  • 2 jaja
  • 100g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100-120ml hladnog mleka





 Rernu zagrejte na 200 stepeni C. Dno kalupa za torte (26 ili 28cm) prekriti papirom za pečenje. Sve nabrojane sastojke sem mleka, staviti u posudu i izmešati mikserom 2-3min. Testo stavite u kalup, izravanajte i pecite oko 18min. Biskvit izvadite i ostavite da se potpuno ohladi  i prelijte hladnim mlekom. Nakon toga, ja ga vratim na isti kalup u kom sam ga i pekla i stavim preko obruč.







fil:
  • 300g jagoda svežih ili smrznutih
  • 120g šećera
  • 750g pavlake kisele
  • kesica vanilin šećera
  • 2-3 kašike ceđenog limuna
Sve sastojke sem jagoda izmutite mikserom. Jagode iseći na pola i ređati s unutrasnje strane kalupa tako da isečeni deo dodiruje kalup. Kad ste prešli ceo obruč stavite ili sipajte fil. Odgore ukrasite po želji bilo kojim voćem, u ovom slučaju su bile sveže ribizle, ne znam meru, i stavite u frižider tortu da prenoći..




 i vaš njam njam kolač je spreman ...prijatno i očekujem komentare i utiske ..naša je otišla u dahu








vaše 
O & U

5 коментара:

  1. jao sta mi radite sa ovim poslasticamaaaa....a definitivno je ovo vrsta mojih omiljenih torti🍰

    ОдговориИзбриши
  2. После више милиона година купила сам рибизле и за викенд ћу направити торту по вашем рецепту и онда на тенане, уз топлу кафицу, прегледати цео блог!
    Дивне сте!
    Само напред!!!

    ОдговориИзбриши