уторак, 16. јун 2015.

"Summer Jam"
Htela sam da preskočim ovaj post, al' nikako nisam mogla da se otmem utisku kao i odzvanjanju pesme SUMMER WINE i početka stihova strawberries and cherries...pa zar da preskočimo ovakvu divnoću od letnjeg džema!! Taman posla! I pomislih aha! Da. Summer Jam. Svakako mu je to pravo ime! S' obzirom na ukus trajaće koliko i leto, verovatno i kraće ;).


Posle Cherry beskvasnog hleba ne smem propustiti ove sezone, a da ne iskoristim jagode i trešnje koje su već na izmaku, a da ne napravim ovaj džem. A za sve ovo je kriva Marijina fotografija doručka i cherry jam-a ;) istog trenutka kad sam je ugledala poželela sam da doručkujemo zajedno u porodičnom okruženju na terasi uz miris borova i svežeg morskog vazduha, jer leto je počelo,  zar ne ?...Ko nas prati na instagramu možda je već uočio da ispod naslovne fotke ovog posta stoji i sažet recept, naravno ja sam sledila glavne instrukcije s tim da kod mene je bilo kilogram trešanja i jagoda zajedno. Trešnje sam odvojila od koštica i iseckala ih u blenderu ili secku posebno njih posebno jagode tako da im struktura nije bila skroz tečna.. dok sam ih stavljala u šerpu učinilo mi se da je u redu na 100g voća da dođe jedna ravna supena kašika šećera, i po Marijinom receptu jednu supenu kašiku vanilinog ekstrakta što mu daje neverovatan šmek, hvala M. na ovom otkriću! Stavila sam na umerenu temperaturu i kuvala uz stalno mešanje oko sat i po vremena, dok se nije dobro zgusnuo.A evo i Marijinog recepta :)


Marija. Dodala bih par rečenica u vezi razlika između džema, pekmeza i marmelade. Objašnjenje sam našla na linku Mondo magazina

Ukoliko volite ređi džem, koji podseća na preliv i u čijoj strukturi ima komadića voća, recept je sledeći:

750 gr trešanja, višanja i jagoda (voće samo očistiti, ne pasirati)
5 kašika šećera
1 kašika ekstrata vanile

Džem se kuvao u mini pekari, na programu za džemove i kompote,

sat i pet minuta. Summer Jam-ovi su već uveliko na trpezi, a i dobro su došli uz Petrovski post ;) a vi uživajte u predstojećem letu uz Nancy ili u odličnoj obradi Lana Del Ray

Vole vas vaše,
O&U 
4 коментара:

 1. Čudnovato, nikad nisam jela džem od trešanja. Valjda, zato što toliko volim trešnje, da nema šanse da stignu do šerpe. Trešnje su jedini razlog zbog kog se penjem po drveću :)
  Sviđa mi se ovaj recept, odličan je za trenutno aktuelni post. Možda ne bi bila loša varijanta umesto šećera staviti fruktozu...

  ОдговориИзбриши
 2. Odlična ideja! Iskreno da ti kažem ni ja nisam nikad do sad jela džem od trešanja, a ni pravila svoj, hehe tako da mi je užitak udvostručen ;) svakako bi preporučila.. mi imamo dobrog komšiju kome su prerodile trešnje ove godine pa nismo stigli sve da ih pojedemo. Ova gore na fotografiji je njegova trešnja :)

  ОдговориИзбриши
 3. Kako sam ovo propustila???
  Sad u haosu pa ne stizem ali stavićete i neki kad budu kajsije? ;-)

  ОдговориИзбриши
 4. hehe baš sam se pitala gde si <3 ?! ccc :D nadam se, ako uspe, mislila sam o tome , makar jednu teglu za bečku sahericu mnjaaaaam :)))

  ОдговориИзбриши