уторак, 21. април 2015.

Teglice ili staklenke




Da li i vi volite teglice?  Nekako mi je uvek žao da bacim staklo. U našoj kući kad se isprazni neka teglica, bude oprana i ostavljena negde po strani. Kako živimo u kraju, gde nema mesta za odlaganje reciklažnog matrerijala, tako i ja punim svoj kutak praznim teglicama, čekajući neku narednu jesen da ih upotrebim za sezonu zimnice ili pak za čuvanje slikarskih pigmenata i četkica, kamenčića za mozaik ma za svašta nešto.
Samo nekoliko ulica nas deli od prodavnice sa materijalom za hobi  .. moje omiljeno MESTO gde mogu naći neku novu inspiraciju za svoje rukotvorine. Devojke koje tu rade su ljubazne, pa su mi i nesebično objasnile kako se može ukrasiti staklo. Dale su mi par korisnih saveta, a ostalo je samo da uradim, ono što sam u početku i naumila.











U daljem tekstu ću pokušati da vam objasnim kako možete da sredite svoje staklenke..Za početak su vam potrebne škare iliti makaze, četkica za lepak i lak najbolje da bude od silikonske dlake, salvetice i ...
Da pređemo na stvar! Prvo treba oprati tegle i dobro ih osušiti, nakon toga uzmite žutu samolepljivu traku(onu što koriste moleri, moja je širine 19mm) i oblepite teglicu. To će vam biti mesto, ujedno i graničnik, na kom će se staklo provideti kad budete skinuli traku. 



parče trake mi je poslužilo kao graničnik, da bi razmak između linija bio jednak







Postoje sredstva koja vam, kad premažete staklo sa njima, daju mogućnost da slikate akrilnim bojama, kao i da lepite salvetice po njemu. Idite u neku obližnju HOBI RADNJU   i pronađite "primer"(čitaj prajmer). Postoje dve vrste prajmera jedan je providan a drugi je bele boje. Ukoliko radite sa providinim, salvetica koju lepite će dobiti providan karakter, na isti možete naneti i belu akrilnu boju i dobiti jednak efekat kao što je dizajnirana salveta. Za ovo ukrašavanje sam koristila drugi, white gripper. Kad nanesete prajmer četkicom na staklo, slobodno možete bojiti, slikati po njemu, kao i lepiti vaše salvetice.






Nakon što sam nanela prajmer, sačekala sam da se osuši i zatim premazala jednim slojem akrilne boje za drvo, bela slonova kost, i sačekala pola sata da se boja osuši.




Isti postupak sam uradila i na poklopcima (prvo primer, pa boja, zatim lepak, najtanji sloj salvetice i preko isto lepak pa lak).






Odabrala sam motive sa salvetica i izrezala ih. Kad se boja osušila skinula sam selotep (možete ga i ostaviti, pa kad završite sa procesom, onda skinuti) i počela da lepim ružice.




U ranijem radu sam koristila drvofiks kao lepak, a ovde sam kupila lepak za salvete iz iste radnje. Premaže se deo gde želite da zalepite salvetu, pripazite samo da ne nanesete previše ili premalo lepka, prislonite najtanji deo salvete i polako pritiskajte četkicom i lepkom salvetu odgore, i tako fiksirajte željeni deo. Kad se lepak osuši premažite sve akrilnim lakom.








  
Preko ovog drugog poklopca sam prelepila još jednu salvetu tako da se cvet sa prve salvete providi kroz salvetu sa tufnicama.


Kad se lak osušio, uzela sam mali skalpel i sredila ivice (ukoliko ostavite selotep traku do kraja postupka, veća je verovatnoća da vam ivice budu preciznije urađene).



Kod teglice sa ružicama sam prvo lepila ruže, pa naknadno lepila salvetu sa tufnicama (stavila sam lepak samo na onaj deo koji je ostao beo i izrezala salvetu u širini trake koja obavija teglu). Kad se sve osušilo, utrljala sam vodom deo salvete koji je prelazio preko ruža jer nije bio zalepljen i tako uklonila višak (izvinjavam se jer u brzini nisam stigla da fotografišem postupak) ..
Nakon toga sam shvatila da je jednostavnije bilo da zalepim prvo salvetu na tufne, pa da onaj deo gde bih lepila cvetiće obojim belom bojom, i onda preko toga zalepim željeni motiv. Svejedno, uvek u radu može i da promakne nešto :)


Na teglu sa tračicama sam lepila isto salvete izuzev dva gornja reda. Na njih sam zalepila čipkicu koju su čuvale još naše mame i bake a njih još uvek možete pronaći u starim pozamanterijskim radnjama. Gornju tračicu sam zalepila istim postupkom kao i salvete, a za ovu ispod sam koristila providan prajmer (trasparente aggrappante) pa na taj deo zalepila tračicu lepkom za salvete i prešla još jednom obe trake drvofiksom.





Teglice su sutradan preživele svoje prvo pranje i spremne su za upotrebu . jeeeej!




Pozdravlja vas
Svetlana

4 коментара:

  1. kako mene ovo čeka da uradim a ne stizem...maštam da sredim ostavu sa policama od poda do plafona ispunjenu teglicama i slicnim stvarima :)
    jaaaako je slatko:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Bobo.. imamo isti problem vremena nikad dosta ;) doći će jednog dana i one na red .. ovo je neki prvi pokušaj, a nameravam da sredim one u kojima držim četkice samo da nađem vreme i za to <3
    ceca

    ОдговориИзбриши