петак, 17. март 2017.

Ukrašavanje vaskršnjih jaja dekupaž tehnikomOd melena sam se radovala Vaskrsu i tom zajednički provedenom vremenu sa mamom, dok smo ukrašavale vaskršnja jaja. Tada, to su bili cvetići obavijeni oko jajeta, koji su nakon bojenja ostavljali divne šare.
U međuvremenu, i ja sam postala mama, a i upoznala sam neke nove dekorativne tehnike. 
Celu priču tj.poduhvat za moju malu T. i mene pokrenula je vredna Zorica, koja je na svom blogu Cooking with Zoki opisala tehniku lepljenja salveti na skuvanim jajima. Jedina dilema je bila gde pronaći bela, kokošija jaja. Zorica živi u Kanadi, pa za nju to verovatno nije bio problem. Ipak, odlučila sam da se upustim u poduhvat sa običnim, braonkastim jajima. Po njenom receptu, na 24 komada jaja koja sam poređala u šerpu, sipala sam 4,5 l vode i dodala 3 kašike soli i 185 ml sirćeta, belog, alkoholnog. Zorica je svoja jaja kuvala 14 minuta. Meni se to učinilo kao zaista kratak vremenski period, sećam se da je moja mama jaja kuvala duže, tako da sam ih na najmanjoj temperaturi ostavila da se krčkaju nepunih sat vremena. 
A onda je usledilo iznenađenje. Ni jedno jaje nije puklo, a kada sam krenula da ih vadim iz vode i brišem, braon skrama se skidala sa njih. I dobila sam bela jaja!Predlažem vam da dok su još topla, jaja na rukavici za pečenje brišete filcanom krpom ili grubljom stranom sunđera za pranje sudova.
Kada su jaja bila tako pripremljena, doduše neplanirano, ali na moju veliku radost, usledio je onaj lepši i zanimljiviji deo. Biranje salveta. 


Detalje oko naredne faze rada (lepljenje, sečenje i dr.) možete pročitati u postu Konzerve u cvetnom ruhu
Što se tiče lepka, odlučila sam se da iskoristim iskustvo iz konservacije i belance umutim u šam. Naglasila bih da nije potrebno mućenje kao za puslice, već samo da se dobije pena. Zatim sam činiju sa šamom stavila u frižider na sat vremena. Nakon toga, belance sam "odlila", tj. ocedila, i sa tim oceđenim belancetom lepila salvetice po jajima. Inače, stari slikari su tako spremljeno belance koristili za lepljenje zlata na srednjovekovnim ikonama.Za lepljene sam koristila meku četkicu od prirodne dlake. Ako imate i od sintetičke, sasvim je u redu. Bitno je samo da nije gruba i čvrsta, kako ne bi pocepala motive koje lepite. 


Jaja sam pažljivo spuštala na pamučnu krpu, pazeći da se ne dodiruju. Nisam ih premazivala uljem ili nekim drugim premazom koji bi im dao sjaja, plašila sam se da se ne oštete. 
U svakom slučaju, bila su jako lepa, čak je i moja ćerka par sličica cvetića zalepila, ovoga puta i ona uz pomoć svoje mame. Što se tiče čvrtstine jaja, ne mogu da se setim da li su u kucanju pobeđivala druge, ali su uglavnom bila interesantnija, pa mi taj drugi deo nije više bio bitan.
I da, lale su od M.-ove mame na dar. Moram da naglasim i da se pohvalim. Zaista su bile predivne i dale poseban ton vaskršnjoj dekoraciji. 

Veliki pozdrav,
Vaše O&U

Нема коментара:

Постави коментар