субота, 1. октобар 2016.

Portfolio




Rešavajući svoj tada još uvek glavni problem pravljenja portfolia, vršljala sam tih dana po netu naišla na mnoge načine kako predstaviti sebe i svoj rad drugima. Portfolio za to i služi. Ali uvek mislim da nama umetnicima koji nismo baš vešti u korišćenju dizajnerskih programa to predstavlja problem. 
Kako sam sama sebi uspela da napravim portfolio bez ikakvog predhodnog znanja a i završio je na izložbi novoprimljenih članova 2016. ULUPUDS-a tako sam htela da ohrabrim sve koji su početnici u tome.
  






Ovde ću pokušati da pojednostavim i pomognem onima koji žele sami sebi da dizajniraju svoj portfolio.

Prvo osmislite koncept, naslovnu stranu, sadržaj, onako kako vi želite sebe da predstavite i vaš rad. Evo i primera koji vam mogu  poslužiti kao ideja za vaš portfolio primer.

Da biste izdizajnirali stranice poput ovih mojih potrebno je da se ulogujte u program canva.com (može i neki drugi ukoliko znate koji, meni je ovaj sasvim u redu za ono što mi je tad bilo potrebno)on je besplatan i daje vam mnoštvo mogućnosti da pravite prezentacije, vizitkartice, i sačuvate ih u raznim formatima(ja obično u njemu  sređujem i fotografije za blog) ..









Za moj portfolio sam koristila prezentaciju (presentation). Otpremila sam(upload) u svoj canva profil, za stranicu koju sam dizajnirala, fotografije radova i ispod svake napisala po nešto o tom radu. To možete uraditi tako što se sa leve strane ekrana nalazi mala ikonica u vidu strelice tj uploads kliknete na nju i odaberete fotografije sa vašeg računara. Nakon toga kliknete na malu ikonicu sa slovom T (text)i pojaviće se slova koja možete ubaciti na vašu fotografiju, stranicu. Koristite sve ikonice na kojima piše free -besplatno.















Kad završite vašu stranicu na desnoj strani ekrana imate opciju download i sačuvajte stranicu u formatu za štampanje. Želim da napomenem da bi trebalo da fotografije vaših radova budu u dobroj rezoluciji jer u suprotnom u štampi će biti mutni. Predlažem da prvo uradite par vaših stranica crnobelih ili u boji i vidite kako to izgleda u štampi.


Na početku portfolia sam napisala sadržaj i tako sam kreirala stranicu po stranicu a na samom kraju prekopirala svoj cv. Kad kreirate stranicu canva vam nudi četiri opcije za čuvanje ja sam svaki sačuvala u pdf formatu i odnela u fotokopirnicu da mi izrade stranu po stranu.




Na naslovnoj strani sam prvo malim skalpelom izrezbarila svoje ime i prezime koje je bilo već iskreirano u canvi i oštampano na čvršćem papiru onom kojem su mi ponudili u kopirnici. Zatim sam je obojila akrilnom belom bojom i kad se osušila prešla sam vodootpornim drvofiksom. Zadnju stranu sam isto prešla akrilnom bojom a preko unutrašnje sam koristila dekupaž tehniku tj prelepila salvetu.
Nakon toga sam došla na ideju da povežem ručno te papire. Koristila sam japansku metodu povezivanja a mnoštvo drugih načina možete pronaći na ovom linku i  ovde.




Nadam se da sam ovim postom bar malo pomogla. Uz minimum potrošenog novca imaćete svoj lični portfolio koji će sigurno ostaviti dobar utisak na druge! Srećno ! Ukoliko ima nejasnoća šaljite pitanja radujemo se svakom!

Vaše blogerke okerke!
by S.S.  

2 коментара:

  1. Drage blogerke OiU, ovaj vas post je ekstraa !!!!
    Zahvaljujuci ovako detaljno objasnjenom postupku pravljenja prezentacije, uspela sam napraviti nikad bolju brosuru :). Meni kao umetniku mnogo znaci da na jednostvan nacin detaljno predstavim svoje radove. Ovaj postupak to omogucuje ,i sve na kraju ispadne upakovano u jednu dobru pricu…. A tek ovo japansko povezivanje...to mi je bilo najsladje od svega. Genijalno osmisljeno !!! Beskrajno hvala na ovakvim postovima :). Nekome moze vase iskustvo mnogo da pomogne!!!

    Objave su vam superiska! Puno vam hvala na tome
    <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala SAnja mnogo na ovako detaljno koncipiranom komentaru..zaista nam je drago da smo eto koliko toliko uspele da objasnimo ceo postupak ..Što se mene tiče i ja sam oduševljena tim načinom povezivanja stvarno je genijalan ..mnogo se radujemo jer je ovaj post nekome bio od koristi to je i bila ideja !!! a i ideja je čitave ove naše štrik priče !!! <3
      hvala što si nam poslala tvoj pdf primerak pa smo se i same uverile koliko si ti to vešto uradila !!! BRAVO!!!!

      Избриши