понедељак, 27. јул 2015.

Matej, Sofija, Ilija, Danica, Vasilije, Petra, Sava...






Nekako su se uvek, od kad sam počela da slikam, provlačile kroz moj rad, porudžbine ikonica za decu. Bilo da su dobili ime po nekom svetitelju, proroku ili pak se rodili uoči nekog velikog praznika, svakako za roditelje, porodicu i prijatelje dolazak tog malog bića, predstavlja najveći praznik i ogromnu radost..



Kako sam i sama tetka (a tetka je zakon!) troje sestrića, imala sam zahtev od najmlađeg člana da uradim njegovog imenjaka. Dete mi je sa svojih  pet godina poručilo da želi: "Danila sa lavovima i anđela kako ga hrani"..naravno da sam ga shvatila ozbiljno i prvom prilikom, kad mi se ukazao pravi momenat, počela da radim skice i crtež za istu..zbog obaveza malo je poklon pričekao ali ga je na kraju dobio..ostalo mi je da uradim ikone i za ostale članove, crteži su gotovi al' čekaju vreme da budu i naslikani..




Prvih godina studiranja naslikala sam ikonicu svetog Save, koju je jedna divna porodica uzela na dar svojoj tek rođenoj ćerkici Sofiji. Što je interesantno zapamtila sam ih dobro, jer su morali da se potrude i pronađu ko je slikao. Reč je o tome, što su oni ikonu videli na jednom sajmu i upamtili je, a tek nakon nekoliko meseci pronašli...kao uvod posle Save, ikone namenjene najmlađima, su se nizale jedna za drugom..




Ono šta me je navelo da napišem ovaj post, je to da sam u protekle tri nedelje naslikala tri ikonice za dva dečaka i jednu devojčicu.. Treba imati na umu da se slika ikona namenjena dečijim očima, s time i približiti njihovom razumevanju lik, boju.. 



Istinski mislim, da neke stvari u detinjstvu, određuju kasnije u životu i sam pogled na estetiku, kako unutrašnju tako i spoljašnju. Između ostalog kao bitna stavka u životu je da će svetitelj "kroz ikonu" svakodnevno biti prisutan bar na momenat u njihovom životu.






Ovaj post je ujedno i uvod u jedan od narednih gde nameravamo kao što smo i obećale da darujemo nečim lepim i naše drage pratioce bloga.


vole vas vaše

O&U

2 коментара:

  1. divno je.... nikada nisam pomislila na ikonice za decu..nekako je dirljivo..ljubim vas

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Bo..i mi tebe <3 ni meni to nije bilo na kraj pameti, al tako nekako se sve namesti u životu..ta mala bića umeju da usreće na razne načine..

    ОдговориИзбриши